Historien om en parkeringsplads midt i storbyen, der blev til en hønsegård

På Krausesvej 2 på Østerbro midt i København har vi konverteret en parkeringsplads på 20 m2 til en byhave med høns. Projektet har kørt siden oktober 2012 med en løbende udskiftning af høns, tilføring af nye kyllinger og slagtning af hanekyllinger.

Efter i to år at have gloet på en tom parkeringsplads i forlængelse af haven besluttede vi i 2012 at gøre alvor af en drøm, vi havde gået med i flere år: At anskaffe os høns midt i byen. Og hvorfor ikke? Høns er et af de mest fantastiske nyttedyr, der findes. De spiser overskudsmad fra måltider og madlavningen; de gøder jorden og kompostbunken, og så kvitterer de med de lækreste æg direkte fra reden.

Alligevel syntes drømmen uopnåelig. Der var køb af hønsehus (der gerne skulle være af bæredygtigt træ), indhegning af haven, oplæsning på regler, køb af kyllinger og i det hele taget driften af et lille bylandbrug. Havde vi overhovedet den fjerneste anelse om, hvad det indebar? Derfor gik vi og dansede lidt som katten om den varme grød, og det var først, da vi besøgte nogle hønseholdende venner i Irland, at vi ved selvsyn kunne se, hvad det at holde høns indebar, og måske især hvad det ikke indebar. Det behøvede ikke være perfekt fra starten. Driften ville ikke tage flere timer om dagen, og hønsene larmede og lugtede ikke til gene for os selv og naboerne.

I sommeren 2012 skulle det være, og den tomme parkeringsplads skulle lægge areal til hønsegården. Vi fandt en dygtig hønsehusbygger, der var parat til at bygge sit flotte design i ikke-trykimprægneret sibirisk lærk, og i den blå avis fandt vi masser af udbydere af dag- eller ugegamle kyllinger. Vi fik også besnakket en god ven til at hjælpe med at bygge hegn rundt om haven, så hønsene ikke ville forvilde sig ud på vejen eller ind i naboens have.

I 2013 skrev Kerry om vores hønseprojekt på sin blog Foody Two Shoes, Tales from an Urban Farmyard in Copenhagen.

Flytning

I oktober 2020 flyttede hønsene til den lille, skønne have på Lillemosevej, hvor Gladsaxe møder Lyngby, og nogle uger senere blev flokken forøget med grønlæggeren Lakrids med sine 1-uge gamle 11 kyllinger.

Mød hønsene (opdatering januar 2021)

Kis, fra august 2014, hvid og laksefarvet faverolles, lægger mellemstore lyse, beigefarvede æg (eller “lagde”, da hun stadig var æglægger). Kis er nem at samle op og kæle med, men lad jer ikke narre – Kis er hønsegårdens bestemmerdronninger, hvilket de nye og små høns dagligt må sande, når de får et lille bestemt drag over nakkekammen.

Hanna, fra vinteren 2015/16. Brun isa brown. Vi fik hende sammen med Sigga af Susanne, der ikke længere kunne have hønsene i sit sommerhus i Asserbo. Hun har boet hos os siden 2. september 2016 og lagde allerede på førstedagen smukke brune æg. Vi har givet hende en rød hønsering på, så vi kan kende forskel.

Grønlæggeren Lakrids kom til Lillemosevej den 16. oktober 2020 fra en gård i Ballerup, med 11 kyllinger, da de var 1 uge gamle. Hun var på det tidspunkt et år gammel. 7 af kyllingerne overlevede og Lakrids er en stærk og modig høne, som hurtig fik sat sig i respekt, selvom hun fik kamp til stregen. Hun er en vidunderlig mor, og der var altid plads under fjerdragten til de små. Men så var der også dengang hun kom til at træde på kyllingen Mønster, da den i forvejen var svag. Og dengang hun hoppede op på siddepinden ved sengetid, selvom hendes kyllinger sad og frøs i bunden af hønsehuset. Jeg forstår hende dog godt, alle mødre til 11 har brug for en pause engang imellem. Lakrids begyndte at lægge æg igen i januar 2021, og er den første æglægger på Lillemosevej i nyere tid, så vidt jeg ved.

Tidligere Øbrohøns

Lisa
Lisa ankom fredag den 22. september 2017. Som sine tre forgængere er Lisa fra Susannes sommerhus i Asserbo, hvor hun har boet sommeren over sammen med sine to søstre. Desværre blev de to søstre taget af ræven i forrige uge, men Lisa er en sej overlever (hun har formentlig selv slået ræven ihjel), og da det blev tid til at introducere hende til flokken, gav hun hønsegårdens to bestemmerdronninger Kis og Myrtle kamp til stregen. Her efter to dage er Lisa faldet godt til og går selv med de andre ind i hønsehuset om aftenen. Hun bærer en grøn og en gul hønsering.

Nadzieja, Cecylia og Jadwiga
De 3 nye piger i hønsegården ankom den 13. marts 2018 fra en skøn bondegård i Kirke Hyllinge. Det er de tre mørkspættede sussexhøns, der lægger de mest vidunderlige beigefarvede æg. Alle tre damer er navngivet af vores veninde, Joanna, fra Polen. Jagwiga har en rød hønsering om foden, Cecylia en grøn og Nadzieja (som er den største sussexdame) har ingen hønseringe om foden.


Please check your feed, the data was entered incorrectly.
Se flere billeder på Instagram under hashtag #øbrohøns.

Hyppigt stillede spørgsmål

Besøg et lokalt fødevarekredsløb

I samarbejde med Miljøpunkt Østerbro inviterer vi børnehaver på Østerbro til at besøge et lille lokalt fødevarekredsløb med høns, afgrøder og kompostering.

Hønsene er en del af et grønt kredsløb i haven, der for uden hønsegården omfatter 10 m2 højbede og en kompostbeholder.

I haven er der en urtehave med bl.a. hindbær, grønkål, tomater, jordbær og krydderurter, og i hønsegården står der to små æbletræer. Afgrøderne indgår i madlavningen i huset, og affaldet fra madlavningen (så som skræller, stilke og kernehuse) ryger i en åben kompostbeholder, der står midt i haven. Kompostbeholderen tager også imod halm og hønselort fra hønsehuset og er et sandt paradis for flittige kompostorme, der omdanner det hele til den fineste, næringsrige muldjord på ganske få måneder. Herefter kan muldjorden tappes fra bunden af kompostbeholderen og spredes ud omkring havens planter, som dermed får de allerbedste vækstbetingelser, uden at vi behøver at tilføre anden næring end vand.

Andre rester fra madlavningen, som fx madrester fra tallerknerne, får hønsene hver morgen til morgenmad, og på den måde bliver beboernes overskudsmad til æg – som igen indgår i madlavningen – og til hønselort, som ryger i kompostbunken og bliver til fin muldjord.

Man må gerne klappe hønsene!

Få mere at vide og arranger et besøg på Miljøpunkt Østerbro.




No comments yet.

Leave a Reply