Alle har ret til vind i håret
Categories: Bright Spots
I Danmark elsker vi at cykle. Cykling er for en dansker lige så naturligt som det er at børste tænder eller at støvsuge og sådan har det været i mange generationer. I 30’erne var ekspeditricen, kontorchefen eller murerarbejdsmanden fx ikke blege for at cykle 15 km hver dag til og fra arbejde. Det var både den billigste og hurtigste transportform og så gav den fornemmelsen af glæde og frihed.
Ud af ensomheden
Sådan er det sådan set stadigvæk, men efterhånden som bentøjet svigter for den ældre, bliver det til færre og færre cykelture og ved 70-årsalderen er de fleste desværre holdt op med at cykle. Enten skræmmer trafikken eller også forhindrer benene eller balancen den ældre i at fortsætte cyklingen. Konsekvensen er, at aktionsradius reduceres og langsomt bliver den ældre mere og mere bundet til hjemmet og ensomheden og isolationen lurer lige om hjørnet. Det er en skam, for vi har en masse at takke den ældre generation for ikke mindst vores velfærdssamfund, som mange ældre pludselig ikke længere kan føle sig som en del af i det daglige.
Det var på den baggrund, at Cykling uden alder opstod sidste år. Initiativets efterhånden over 300 (maj 2014) tilmeldte frivilliges motto er: Vi kæmper for enhver ældres ret til at få vind i håret, til at forblive en del af hverdagen og til at fortælle sin historie til nye generationer.
At gøre en forskel
Som frivillig kan man virkelig føle, at man udretter noget betydningsfuldt, der gør en stor forskel for helt konkrete mennesker. Man er på en mission som forkæmper for de seje nu ældre mennesker, der gennem deres lange liv på hver deres måder har bidraget til det samfund, vi alle nyder godt af i dag. Det tænker vi nok ikke så meget over i hverdagen. Mange frivillige fortæller, at de cykler, fordi det at glæde andre skaber glæde og begejstring hos dem selv.
En typisk cykeltur varer måske 1 time, hvor en frivillig rickshawchauffør cykler en eller to ældre beboere fra et plejehjem rundt i byen, op langs kysten eller rundt i parkerne. Det giver god motion, mentalt velvære og så skabes der nye relationer med de ældre, der på turene stimuleres mentalt og giver sig i gang med at fortælle historier og anekdoter, som de måske ikke har snakket om i en menneskealder. Forleden cyklede jeg med Tove, der “i sin tid” tilbage i 30’erne blev uddannet som butiksassistent i Irma. Det var dengang ekspeditricerne iflg. Tove altid var iført den klassiske blå Irmakjole og hvor jobbet indebar den besværlige opgave at skære de store smør og margarineblokke ud i mindre stykker og emballere dem individuelt til kunderne. Når man lytter til sådanne historier fra et ældre menneske, mens man cykler i et område, hvor den ældre selv har færdedes for 70 år siden, så føler man sig pludselig forbundet og man mærker historiens vingesus.
Bevægelsen spreder sig
Måske er det årsagen til, at Cykling uden alder har spredt sig til flere andre danske byer. I skrivende stund har 11 kommuner indkøbt cykler. Selv Oslo har taget initiativet til sig og har lanceret “Sykling uten alder” med de samme originale rickshaws fra Christiania Bikes. I løbet af de kommende 6 måneder forventer København, at alle kommunens plejehjem skal udstyres med mindst en rickshaw, som hver bemandes af en gruppe på 15-20 frivillige rickshawpiloter.
Rekrutteringen af frivillige går relativt nemt og Cykling uden alder har netop indgået det første samarbejde med en privat virksomhed, By & Havn, der ønsker at tilbyde sine ansatte muligheden for at udføre frivilligt arbejde i arbejdstiden – i første omgang for Cykling uden alder. Et sådant samarbejde betyder meget, for det gør det meget nemmere at bemande cyklerne midt på dagen i dagslys, hvor det er mest hensigtsmæssigt at cykle. Vi håber på at kunne indgå en masse lignende aftaler i det kommende år med virksomheder rundt omkring i landet.
Man kan sige, at der er al mulig grund til at komme i gang. De positive effekter af Cykling uden alder er sundhedsmæssige, mentale og sociale både for piloter og passagerer.
Hvis du har lyst til at være med, så besøg Cykling uden alder.
No comments yet.